Α. ΣΤΑΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ & ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΟ 1962 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το γραφείο μελετών Α.Στάμος ιδρύθηκε το 1962 από τον κ. Ανδρέα Στάμο, πολιτικό μηχανικό. Eχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών συμβούλου μηχανικού στα πεδία της μηχανογράφησης και της εκπόνησης μελετών έργων υποδομής (τοπογραφικών, φωτογραμμετρικών, συγκοινωνιακών, κυκλοφοριακών, υδραυλικών, λιμενικών, στατικών γεωτεχνικών, περιβαλλοντικών κ.λ.π). To γραφείο είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) καθώς και του οργανισμού γραφείων μελετών της Ευρωπαικής Ενωσης (Directorate general for Development Finance and Administrator-VIII). Επίσης ειναι μέλος της Φωτογραμμετρικής οργάνωσης ASPRS. Διαθέτει ιδιόκτητο δικινητήριο αεροσκάφος εξοπλισμένο με αεροφωτομηχανή. Το αεροσκάφος της εταιρείας είναι το μοναδικό αεροφωτογραφικό αεροσκάφος ελληνικού νηολογίου.


To γραφείο μελετών Α.Στάμος, πρωτοπόρος μελετητική εταιρεία στον ελληνικό χώρο, χρησιμοποιεί από το 1963 τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην εκπόνηση μελετών. Ο ιδρυτής του γραφείου κ. Ανδρέας Στάμος είναι εκείνος που επεδίωξε την έκδοση Εγκυκλίου από το τότε Υπουργείο Δημοσίων Εργων που να επιτρέπει τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στην εκπόνηση μελετών. Ο πρώτος υπολογιστής (Kimtron) του γραφείου χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία 1963-1973 στην εκπόνηση μελετών (στατικών, υδραυλικών, τοπογραφικών, λιμενικών οδοποιίας κλπ) με προγράμματα που το ίδιο το γραφείο ανέπτυξε. Το 1973 το γραφείο ανέπτυξε αλγόριθμο υπολογισμού και σχεδίασης μηκοτομής και διατομών στον ιδιόκτητο υπολογιστή Wang και παρέδοσε την πρώτη μελέτη στον ελληνικό χώρο με σχέδια εκτυπωμένα σε printer plotters. Τότε η κατασκευάστρια εταιρεία του υπολογιστή Wang ανέφερε στο διαφημιστικό φυλλάδιο για τον υπολογιστή της "... έχει και δυνατότητες που ούτε εμείς δεν είχαμε φανταστεί! Στην Ελλάδα η εταιρεία Α.Στάμος ΑΕ έχει κατασκευάσει προγράμματα σχεδίασης μηκοτομής διατομών κ.λ.π.).
Μέχρι σήμερα το γραφείο παρακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας και διαθέτει γραφεία εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Το γραφείο διαθέτει τμήμα μηχανοργάνωσης που συνεχώς αναπτύσει τεχνικά προγράμματα (οδοποιίας, τοπογραφικών, ψηφιακής φωτογραμμετρίας, υδραυλικών κλπ) και προσαρμόζει στις ανάγκες του γραφείου τα διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα που συνεχώς προμηθεύεται. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά τον τεράστιο όγκο προγραμμάτων που έχει αναπτύξει το γραφείο (περισσότερα από 300) κανένα από αυτά δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Ετσι το γραφείο διατηρεί την αποκλειστική τους χρήση και την μοναδική ποιότητα και πρωτοτυπία του τελικώς παραγόμενου προιόντος. Η 40ετή εμπειρία της εταιρείας στο πεδίο των μελετών έργων υποδομής και η συνεχής ανάπτυξη προγραμμάτων που καλύπτουν όλα τα πεδία των εφαρμογών του μηχανικού, δίνει στο γραφείο την ικανότητα να ολοκληρώνει σωστά σε μικρό χρονικό διάστημα οποιοδήποτε θέμα του ζητηθεί.


Το γραφείο έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας επιστημονικών και τεχνικών υπηρεσιών έχει πιστοποιήσει από το 1999 το σύνολο των δραστηριοτήτων του με το Διεθνές Πρότυπο Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9001.

Πελάτες του γραφείου είναι κυρίως το ελληνικό δημόσιο (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΓΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ κλπ) καθώς και Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμοι και Κοινότητες ανά την Ελλάδα. Επίσης το γραφείο αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών τεχνικών εφαρμογών για ιδιώτες / ιδιωτικές εταιρείες (τράπεζες, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες κλπ).

επιστροφή στην κεντρική σελίδα